15.11.2013 The UKRAINIANS

O ZESPOLE:
Od ponad 20 lat adaptuje ukraińskie melodie i harmonie do muzyki rockowej. I odwrotnie – przerabia na ukraińską modłę covery takich ikon jak The Smith, Sex Pistols czy Velvet Underground. Wyrósł z „ukraińskiego” projektu Wedding Present, który u schyłku lat 90-tych ub. wieku narobił niemałego zamieszania. Obydwa projekty łączy osoba gitarzysty Petera Solowki oraz skrzypka-wokalisty Lena Ligginsa. The Ukrainians świadomie ograniczył swoje ekspansywne możliwości w anglosaskim środowisku konsekwentnie śpiewając w języku ukraińskim. Pojawił się za wcześnie, by podbić scenę „world-music”, której bujny rozkwit przypadł na drugą połowę 90-tych. Mimo to udało mu się zagrać na najbardziej prestiżowych festiwalach. Zawsze jednak był zbyt „rockowy” dla sceny folk, a zbyt „folkowy” dla rocka. Dał za to niesamowity impuls dla rozwoju muzyki na Ukrainie i wielu innych krajach. Inspirację ich twórczością można odnaleźć w muzyce tak znanych formacji jak Haydamaky, Kozak System, Mad Heads XL czy choćby rodzimego Eneja. Ale to The Ukrainians pozostają pionierami mistrzowskiego łączenia estetyk ukraińskiego folku i anglosaskiego rocka, z punkowym zadziorem. Robią swoje od początku, nie oglądając się na zmieniające się trendy, świadomie unikając przeformatowywania swojej muzyki pod aktualny popyt. Ich koncerty to zawsze wulkan energii – zaskakujący, jak na mocno „dojrzały” wiek muzyków. Mimo, że muzyką zajmują się przy okazji, pop pracy – nadal tworzą, nagrywają nowe utwory, koncertują.
Skład, od początku tworzony przez rodowitych Anglików i Irlandczyków (dwóch z korzeniami ukraińskimi) wzbogaci niebawem wątek polski. Nic dziwnego, bo nad Wisłą zespół od początku darzony był i jest niezwykłą estymą. Przygotowuje właśnie nowy materiał z udziałem pochodzącego z Bielska Podlaskiego, a odkrytego w Edynburgu uroczego dziewczęcia o pięknym białym głosie. Pierwsze próbki można obejrzeć i posłuchać na stronach zespołu; można było też usłyszeć na żywo podczas festiwalu w Cieszanowie w sierpniu br. Więcej – zapewne w przyszłym roku. Już teraz można natomiast stwierdzić, że zespół zyskuje nie tylko od strony estetycznej, ale również artystycznej. Tymczasem na dwa listopadowe koncerty do polski Ukrainiansi przybędą jeszcze w „ostrym”, stricte męskim składzie.
www.the-ukrainians.com
Skład zespołu:
Peter Solowka – gitara, mandolin, wokal
Len Liggins – skrzypce, wokal
Stephen Peter Tymruk - akordeon
James Howe - bas
Paul Weatherhead - mandolina
Stephen Wood - bębny
Mick West - gitara


Dyskografia: 
1. Oi Divchino (1991) EP
2. The Ukrainians (1991)
3. Pisni iz The Smiths (EP) (1992) 
4. Vorony (1993)
5. Live in Germany (1993)
6. Kultura (1994)
7. Radioactivity (Singiel) (1996)
8. Drink to my Horse! The Ukrainians Live (2001)
9. Anarchy In The UK (EP) (2002) 
10. Respublika (2002)
11. Istoriya: The Best of the Ukrainians (2004)
12. Live in Czeremcha (2008)
13. Diaspora (2009)
14. 20 Years (2011)
15. Pisni iz The Smith (2013) EP Vinyl

Info

Start: 20:00
Wstęp: 40,- przedsprzedaż, 50 w dniu koncertu.

Bilety do kupienia w cdq już od 18.10


(c) 2009 Centralny Dom Qultury Materiały dla prasy
Podaj swój e-mail aby otrzymywać informacje o wydarzeniach:

Jestesmy rowniez na Twitterze: